Leseni zaboji

V našem podjetju proizvajamo lesene embalažne zaboje v različnih dimenzijah po naročilu strank. Izdelamo jih na podlagi načrtov, ki jih priloži naročnik ali pa načrt izdelamo sami na osnovi podanih podatkov.

Po potrebi so zaboji lahko  toplotno oz. termično obdelani.

Leseni zaboji so izdelani iz kakovostnega lesa, lahko so tudi skoblani. Izdelujemo jih pretežno iz lesa smreke, jelke, bora, po želji pa tudi iz drugih vrst lesa.

Izdelani pa so lahko tudi iz drugih materialov (OSB, MDF, vezanih plošč…), ki so primerni in dovolj kakovostni za izdelavo.

Pri nas izdelani leseni zaboji zagotavljajo potrebno nosilnost ter vertikalno in  horizontalno stabilnost. Izdelani so v celoti iz zdravega lesa in so zelo močni. Na najšibkejšem delu –  vogalih, so še dodatno ojačani, kar zagotavlja še večjo nosilnost od dogovorjene.

Embalažne zaboje sestavljamo s paletnimi žičniki in sponkami, dodatno pa še utrdimo z lesnimi vijaki.

V kolikor je potrebno nalaganje s strani, zabojem priložimo tudi vijake za vijačenje pokrova oz. stranskega dela. Zaboji se lahko odpirajo in zapirajo tudi z  vogalnimi zaponkami, kar je posebej praktično pri večkratni uporabi lesenega zaboja.

Vrste zabojev, ki jih proizvajamo

– leseni zaboji za cestni promet
– leseni zaboji za letalski promet
– leseni zaboji za ladijski promet
– leseni zaboji za industrijo
– leseni zaboji za skladišča
– leseni zaboji za jabolka
– leseni zaboj za krompir
– leseni zaboji za vina
– lesene škatle
– leseni zabojčki manjših dimenzij…

Še posebej za letalski promet izdelujemo posebno lahke zaboje, ki ohranijo čvrstost in so trenutno glede na razmerje med ceno, težo in vzdržljivostjo, najboljša izbira za zaščito tovorka.

Zaradi zmanjšanja teže zabojev se les kombinira z vezanimi ploščami, MDF , debelejšim rezanim furnirjem, kartonom ali plastiko.

Embalažni zaboji izdelani na takšen način ohranijo dobre mehanske lastnosti in imajo do 40% manjšo težo.

Leseni zaboji so še posebej primerni za prekomorski prevoz tovora v ladijskih kontejnerjih, kjer nastaja veliko kondenza. Le tega lesena embalaža dobro absorbira in na ta način pripomore, da vlaga ne poškoduje tovorka.

Statična in dinamična obremenitev lesenih zabojev je veliko večja kot pri kartonskih in plastičnih zabojih, prav tako imajo boljšo elastičnost in trdnost. Diagonalna in vertikalna trdnost kartonskih zabojev se ob prisotnosti večje vlažnosti drastično zmanjša, zato so zaboji izdelani iz lesa nepogrešljivi pri transportu ter cenovno zelo ugodni.

Embalažne zaboje izdelujemo na podlagi načrtov, ki jih priloži naročnik ali pa načrt izdelamo sami na osnovi podatkov, ki jih poda stranka.

Izdelujemo tudi podstavke za transport strojev, podeste za sejmišča…

Proizvajamo tudi sestavljive okvirje za euro palete, ki jim dodamo pokrov. Na tak način se lahko sestavi zaboj poljubne višine, ki zasede zelo malo prostora v skladišču.

Toplotna obdelava - standard ISPM 15

Ves pakirni material, ki je narejen iz lesa in se uporablja v mednarodnem prometu z Evropsko unijo, mora izpolnjevati tehnične zahteve v skladu s standardom ISPM 15.

Eden izmed načinov posebne dodelave lesa v skladu s standardom ISPM-15 je tudi toplotna obdelava – HT. Toplotna obdelava lesa je postopek segrevanja lesa v toplotni komori po postopku z mednarodno oznako HT, ki zagotavlja, da se je les segrel po svojem celotnem preseku, vključno s sredico lesa, na najmanj 56 0C za najmanj 30 minut. 

Toplotno obdelano embalažo se po koncu postopka označi z žigom, ki mora vsebovati poleg IPPC oznake še oznako države, številko obrata in oznako HT.

Toplotno obdelana embalaža je obeljena (lubje ni prisotno) in izpolnjuje vse standarde, ki jih zahteva fitosanitarni pravilnik.

Za toplotno obdelano embalažo vam izdamo  certifikat  o opravljeni termični obdelavi lesene embalaže v angleškem jeziku, ki se priloži kot spremni dokument pri transportu.

V naši proizvodnji žigosamo termično obdelano embalažo z vročim žigom, z brizganjem ali  mokrim žigom.